Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund

  • Bollebygd
  • Borås
  • Mark
  • Svenljunga
  • Tranemo
  • Ulricehamn
Sök  

112-dagen

Den 11 februari är det 112-dagen, en dag då vi uppmärksammar och sprider kunskap kring vårt nödnummer. Via ett enda nummer når du många olika hjälpresurser i hela EU.

112 ska du ringa vid en akut nödsituation, vilket innebär att en fara föreligger för liv, egendom eller miljö och där man behöver omedelbar hjälp från ambulans, räddningstjänst, polis, flyg-, sjö-, fjällräddning, jourhavande präst eller giftinformation. Samtalet är avgiftsfritt oavsett om du ringer från det fasta eller mobila nätet. 

Se till att alla kan numret - även de små. Vi brukar lära ut ramsan 1-1-2 - lätt att slå! Där man 1 - pekar på nummen, 1 - pekar på näsan och 2 - pekar på ögonen. En enkel men viktig minnesregel.

När du ringer 112 svarar en SOS-operatör. I samtalet med SOS-operatören kommer du att få svara på flera frågor. SOS-operatören ställer dem för att kunna larma rätt hjälpresurser till rätt plats. Under tiden som hjälpen är på väg kan SOS-operatören behöva ställa fler frågor för att förbereda och förmedla mer information till de hjälpresurser som är på väg.

Några exempel på frågor:
Vad har hänt?
Var har det hänt?
Vilket telefonnummer ringer du från?

Ett europeiskt nödnummer

112 är även ett europeiskt nödnummer och gäller i alla EU-länder. Det betyder att du kan ringa 112 och få lokal hjälp oavsett i vilket europeiskt land du befinner dig. Du kan inte ringa till 112 i Sverige från utlandet eftersom du automatiskt dirigeras till en nödcentral i det land du befinner dig i.

Tänk på att du endast ska ringa 112 när du är i en akut nödsituation som kräver omedelbar hjälp. Om det inte är en nödsituation kan du ringa följande telefonnummer: 

114 14 - polisens telefonnummer vid situationer som inte är akuta
113 13 - ett informationsnummer vid allvarliga olyckor eller kriser
11 77 - Sjukvårdsupplysningen, rådgivning

Ladda ner 112-appen

SOS lanserade under 2019 112-appen. Men 112-appen kan du ringa och skicka din exakta position till SOS alarm. Du kan också få information om olyckor i närheten, ta emot VMA och annan krisinformation. Kom ihåg att du inte måste ha appen för att komma i kontakt med SOS. Du kan alltid ringa 112 direkt om du befinner dig i akut nödsituation.

Ladda ner appen till din telefon här:
Android: play.google.com/store/apps/details?id=se.sos.soslive
iOS: apps.apple.com/se/app/sos-alarm/id1458725539
Mer information om SOS Alarm och 112-appen hittar du SOS Alarms hemsida: https://www.sosalarm.se/112appen/

2020-02-11