Rådigt ingripande vid brand

Vi tackar Sajad Ahmadi för hans insats i samband med en köksbrand. Sajad släckte branden genom att lägga en blöt handduk över lågorna och såg till att lägenheten, där en barnfamilj bodde, utrymdes.

För ett par veckor sedan larmades vi till en köksbrand i en lägenhet i Bollebygds kommun. Vid framkomst kunde vår personal konstatera att branden, som startat i samband med matlagning, i stort sett var släckt – tack vare en insats av Sajad Ahmadi.

Sajad, besökte släktingar i fastigheten, när han blev uppmärksammad på att det brann i grannlägenheten. Han tog sig in i den rökfyllda lägenheten, stängde av spisen och la en blöt handduk över lågorna. Sajad såg också till att lägenheten, där en barnfamilj bodde, utrymdes.

- Sajad gjorde rätt åtgärd i rätt tid. Vi hade haft helt andra förutsättningar om han inte ingripit, säger Jonas Helgesson, Styrkeledare vid SÄRF:s station i Bollebygd.

- Vi jobbar för att allmänheten ska ha kunskap och utrustning för att själva agera vid en olycka. Det går inte nog att poängtera vikten av att kunna hantera en nödsituation och ha brandvarnare och släckutrustning i hemmet, säger Stefan Bengtsson, Avdelningschef för insats och beredskap.

I det här fallet användes en blöt handduk för att påverka branden.

 - En kreativ lösning i stundens hetta, men vi vill väldigt gärna se att alla hem är utrustade med brandvarnare, brandfilt och brandsläckare, säger Stefan.

Vid en samling på Borås brandstation den 19 oktober fick Sajad ta emot en brandsläckare och plakett som tack för den rådiga insatsen. Även stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder, Bollebo, framförde ett stort tack. 

Vet du hur du agerar vid en brand?

Klicka här för att läsa mer om brandskydd i hemmet. Och kom ihåg, försök aldrig släcka brinnande olja med vatten. Det förvärrar brandförloppet. Använd istället en brandfilt, ett lock eller en plåt för att kväva elden.