Använd flytväst i sommar

Förra året nåddes ett bottenrekord i drunkningsstatistiken, bara i juni drunknade 26 personer. Tillsammans minskar vi olyckorna i år - ta del av våra råd inför sommarens bad- och båtutflykter.

Victor Skattberg, brandman hos oss på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, SÄRF, ger tips på hur du kan undvika drunkningsolyckor.

Tvärt emot vad många tror handlar de flesta drunkningstillbud inte om barn utan om vuxna. Och vuxna män är överrepresen­terade i statistiken.

– Men vi vill uppma­na alla vuxna att ha mobilen i väskan på badstranden och ha uppmärksamhet på barnen. Olyckan kan snabbt vara framme, säger Victor.

Inse våra begränsningar

Varför är det då så många män som råkar ut för drunk­ningsolyckor?

– Det handlar ofta om en övertro på sig själv. Inte sällan är alkohol inblandad och den ger ännu mer falskt självförtroende. Många väljer dessutom att skippa flytvästen.

Hur ska vi komma tillrät­ta med detta, så att fler pap­por, morfäder och bröder klarar sig över sommaren?

– Vi måste inse våra egna begränsningar. Inte bada ensamma. Även om jag klarade av att sim­ma en viss sträcka förra året kanske jag inte gör det i år. Var flera så att någon kan lar­ma. Och alla ska använda flytväst.

Han visar upp en modern flytväst som är lätt och smidig att röra sig i.
- Argumentet att en flytväst är stor och klumpig håller inte.

Alltid flytväst på sjön

Budskapet från räddningstjänsten är enkelt: Alla ska ha flytväst på sjön.

– Vi tänker att vi är sim­kunniga. Men det är stor skillnad på att frivilligt hoppa i och att ramla i oförberedd. Och det kan gå ganska snabbt, säger Victor.

Sekunder spelar roll

Victor har jobbat som brandman i tio år och är nyutbildad räddningsdy­kare. Han har åkt på drunk­ningstillbud flera gånger.

– Vi har omkring 30 dyk­larm varje år. Alla är inte skarpa. Jag har både varit med om att rädda liv och misslyckats med att rädda liv. Det senare är inte roligt. Ett drunkningslarm ger ex­tra påslag. Vi vet att någon är under ytan och att varje sekund spelar roll.

Att ha dykare, särskilt som räddningstjänst i inlandet, är relativt ovanligt. SÄRF:s dykare är stationerade i Borås. Händer något vid någon av stadens badplatser kan dykarna vara på plats inom ett par minuter.

– Behöver vi åka till någon av våra kringliggande kom­muner tar det förstås längre tid. Vi har 24 brandstationer i förbundets sex kommuner och ytlivräddare finns på alla ställen.

Bada säkert

Victor och hans kollegor hoppas på en lång och solig sommar med mycket bad och båtliv.

– Men jag vill verkligen uppmana er alla att bada säkert! Ni som är föräldrar, håll ögonen på barnen, inte på mobilen. Och använd alltid flytväst på sjön!

Om olyckan är framme

  1. Larma 112 och tala om att det handlar om en drunk­ningsolycka. Om ni är flera: en larmar, en undsätter – om det går.
  2. Om du vill, vågar och kan, försök undsätta den nödställde. Ta med en livboj som du kan ha dels som en förlängd arm mellan dig och den nödställde, dels som extra flytkraft.
  3. Om någon försvinner under ytan, ta ett riktmärke, t ex en udde och en linje mot en brygga. Stå kvar, så att du är på samma plats när du ska visa räddningstjänstpersonalen var du sett den nödställde.
  4. Om du får upp en person som är medvetslös ur vattnet: Gör HLR. Börja med 5 inblåsningar. Kom­primera sedan vid bröstbenet 30 gånger, varva med 2 inblåsningar och fortsätt till hjälpen kommer. Du ska trycka ganska hårt, ca 5 cm ned.