Foto på två brandmän som övar hjärt- lungräddning

Hjärt-lungräddning

Det är viktigt att veta hur du ska agera om någon i din närhet drabbas av ett akut hjärtstopp. Forskning visar att påbörjad HLR innan ambulans anländer fördubblar chansen till överlevnad.

Om en person i din närhet drabbas av ett akut hjärtstopp är det viktigt att kunna ingripa och hjälpa den drabbade.

SÄRF anordnar kurser för föreningar, organisationer, företag och övriga avtalskunder i hjärt- och lungräddning. Läs mer här

För dig som privatperson kan vi kan rekommendera HLR-rådets webbplats som innehåller mycket information och kurser inom första hjälpen och hjärt- lungräddning.

SMS-livräddare

Funktionen SMS-livräddare innebär att 112 med hjälp av en app i en mobiltelefon kan lokalisera och aktivera frivilliga livräddare till platsen för ett plötsligt hjärtstopp.

Sms-livräddare en app i telefonen

Systemet letar efter deltagare som befinner sig i geografisk närhet och som antingen får till uppgift att bege sig till den drabbade och påbörja HLR alternativt hämta närmsta hjärtstartare och ta den till platsen för hjärtstoppet.

Vid hjärtstopp är tiden den allra viktigaste faktorn och en snabb insats på plats kan göra stor skillnad. 

Läs mer om SMS-livräddare på Västra Götalandsregionens webbplats

Ladda ned appar

SMS-livräddare (iOS)
SMS-livräddare (Android)

Appen Rädda Hjärtat

Appen Rädda Hjärtat är en mobil applikation som innehåller livsviktig kunskap i flera avsnitt där du i lugn och ro kan lära dig mer om HLR och hjärtstartare. Appen har även en intuitiv funktion som kan användas i en akutsituation i samband med ett plötsligt oväntat hjärtstopp.

Ladda ned appar